257 poze   42594 vizite

ce poate nu stiai

z CE POATE NU STIAI
bine de stiut
Cateva elemente de baza despre imperechere si reproductie

Pentru a imperechea cu usurinta porumbeii la inceputul sezonului de reproductie este necesar ca acestia sa fie in prealabil separati, pe sexe, pe timpul anotimpului rece. Unii crescatori separa porumbeii o perioada mai indelungata, altii un timp mai scurt. In Romania, spre exemplu, multi crescatori prefera sa isi tina porumbeii separati in perioada ianuarie-sfarsitul lunii februarie (sau chiar pana la 15 martie, asta depinde si de conditiile meteo anuale). Perioada propice imperecherii porumbeilor, a eclozionarii si cresterii unor noi generatii de pui se afla in directa legatura cu conditiile atmosferice din fiecare an si de asemenea mai depind de zona geografica in care se afla crescatorul, precum si de dotarile din crescatorie.
La inceputul perioadei de reproductie, atunci cand vremea incepe sa se incalzeaza si conditiile meteo devin mai favorabile, porumbeii incep sa aiba manifestari specifice legate de dorinta de a forma perechi, isi aleg boxa de reproductie, isi cheama femela la cuib etc.
Dupa constituirea efectiva a perechilor are loc cuplarea propriu-zisa si dupa aproximativ 10 zile de la imperechere femela va depune ouale. La fiecare ponta o porumbita depune 2 oua. Primul este depus spre seara, in intervalul orar 16.00- 18.00, iar al doilea dupa aproximativ 44 de ore, deci cam la doua zile, dar ceva mai devreme, in intervaul 13.00 – 15.00.
Eclozarea puilor are loc dupa aproximativ 17-18 zile de clocit, functie de temperaturile exterioare si temperatura din crescatorie. Ouale sunt clocite de catre ambii parinti: masculul cloceste ziua, intre orele 10.00 – 16.00, iar femela in restul zilei si pe toata perioada noptii.
In mod normal, o pereche de porumbei se pregateste sa depuna urmatoarea serie de oua inainte ca puii din prima serie sa fi parasit cuibul (aproximativ cu 10 zile inainte). Dupa ce femela a depus seria urmatoare de oua aceasta renunta sa hraneasca puii, sarcina revenindu-i in totalitate masculului.
Eclozarea puilor din ou dureaza aproximativ 1 zi. Mai intai puiul sparge cu ciocul membrana camerei de aer si mai apoi coaja oului. Coaja oului este sparta circular, de catre pui, prin miscari repetate ale capului. Dupa iesirea puiului din ou acesta incepe sa respire normal, dar are nevoie de mai multa caldura, pe care parintii i-o asigura in primele 10 zile de viata.
La iesirea din ou puii sunt acoperiti cu un puf embrionar de culoare galbena, care de pe la 6-8 zile incepe sa fie inlocuit cu fulgi. Primele mici pene le apar pe spate, apoi incepe sa se `imbrace` pe abdomen si ultimele care apar sunt penele din aripi si coada (dupa aproximativ 10 zile). Puii se nasc cu ochii inchisi si abia pe la 5-6 zile deschid ochii.



Piuitul puilor si miscarile acestora de atingere a parintilor ii stimuleaza pe acestia sa ii hraneasca. In prima saptamana de viata puii sunt hraniti cu asa numitul `lapte de porumbel`, o pasta laptoasa foarte hranitoare. Pana la varsta de doua saptamani puii primesc drept hrana graunte semidigerate in gusa parintilor, amestecate cu o cantitate din ce in ce mai redusa de `lapte de porumbel`. Dupa aceasta varsta puii incep sa primeasca graunte inmuiate in apa. Ca si numar de hraniri zilnice, functie de instinctul matern/patern al parintilor, puii sunt hraniti de cate 6-7 ori pe zi.
In primele zile de viata puii cresc foarte mult avand in vedere ca la iesirea din nou au aproximativ 20-25 grame, iar dupa aproximativ 3 saptamani ajung deja la aproape 200-300 grame.
In jurul varstei de 10 zile puii trebuie inelati, iar dupa 30-35 de zile de la nastere parasesc cuibul si incep sa se hraneasca singuri. Pentru a asigura o buna crestere puilor este indicat ca fiecare crescator sa ofere parintilor hrana suplimentara in boxe. Procedand astfel parintii vor avea la dispozitie suficienta mancare pentru a-si hrani puii, iar acestia din urma vor invata sa manance singuri, mai repede, vazandu-si parintii

stiai ca;
Suc de usturoi natural

In 1,5 litri de apa se pun 8 capatani mari de usturoi curatate si pisate marunt. Se mai adauga 1 lingurita cu miere din prima zi si se lasa la macerat. LA 1-2 zile il mai agitati bine, dupa 7 zile mai adaugati o lingurita de miere si o ceapa mare tocata marunt , agitati la 1-2 zile, dupa 4-5 zile mai puneti o lingurita de miere iar dupa cam 3 saptamani este gata, il scurgeti de pulpa grosiera, stoarceti 2 lamai si il pastrezi in frigider.

Eu folosesc urmatoarea formula de administrare: pe 1 ale luni le dau otet in apa cate 10 ml/litru iar pe 15 ale lunii le dau suc de usturoi 5ml/litru de apa, sa nu le lasati aceste amestecuri mai mult de 2 zile. Dupa ele se da apa curata. Ps: sa nu amestecati sucul de usturoi cu otetul k nu o sa aveti rezultate.

Sucul de usturoi este foarte benefic la urmatoarele:
• salmonela;
• tricomonoza;
• vermicid;
• antibiotic natural; Pentru ca sezonul de recoltare a cerealelor se afla in plina activitate , si pentru ca unii columbofili se aprovizioneaza cu anumite cereale pentru hrana porumbeilor pentru un sezon intreg , va punem la dispozitie citeva dintre cerealele preferate de porumbei si valorile de nutritie ale acestora .
Cunoscand necesarul organismului unui porumbel in principii nutritive,in substante minerale si vitamine,este util sa se stie cum trebuie alcatuita o ratie de hrana pentru a raspunde cat mai complet unui organism in crestere si dezvoltare sau al unui organism care sa fie capabil sa produca energia necesara zborurilor etc.

In principiu ,o ratie bine echilibrata trebuie sa cuprinda 45-50% graunte de cereale(porumb,orz,ovaz,grau,secara,etc..)7-8-10% seminte de oleaginoase (floarea-soarelui,canepa,rapita etc..)

Stabilirea ratiei si alegerea grauntelor celor mai potrivite se fac cu mult discernamant ,cerand o buna cunostere a nevoilor organismului in perioada data.In functie de scop,de sezon,se pot da mai multe cereale sau dimpotriva acestea se reduc; se mareste cantitatea de leguminoase ,la nevoie se adauga oleaginoase s.a.m.d

Cereale

In alcatuirea unei ratii pentru porumbei ,vor intra in mai mare proportie grauntele de cereale.Acestea au cam 70% hidrati de carbon(glucide),8-12% substante proteice so 2-8% lipide,putine substante minerale(1,5-4%) si cantitati apreciabile de vitamine E si B,insa sunt sarace in carotene(pro-vitamina A),cu exceptia porumbului galben ,care e ceva mai bogat.

GRIUL



Este cautat de porumbei,dar trebuie dat cu multa chibzuinta,pentru ca fiind bogat in hidrati de carbon,favorizeaza ingrasarea si sterilitatea masculilor.

PORUMBUL



De asemenea este cereala apreciata ,este un furaj cu putere energetica mare ,fiind bogat in proteine si glucide;avand si o cantitate oarecare de carotene,mareste pofta de mancare si ridica digestibilitatea ratiei.De preferat este sa se dea porumbeilor porumb cu bobul mic.Porumbul are valoare calorica mare , administrat in cantitati mari duce la ingrasare.

OVAZUL




Desi nu le place porumbeilor este un furaj bogat in feruginoase ,se asimileaza usor si contribuie la formarea unor pene de calitate ,netede si unsuroase.Este bine ca ovazul sa se dea in hrana porumbeilor in special iarna,adica in perioada de asteptare a viitorului sezon sportiv;el ajuta ca zburatoarele sa fie usoare dar cu muschi tari.In acelasi timp ,este un tonifiant al sangelui si al sistemului nervos.Are insa un usor effect de franare a ouatului la porumbei;asadar in perioada ouatului ar fi bines a fie redus.

ORZUL



Se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor obositi dupa concursuri ,dupa gonire la cuib etc..

Amestecul de orz si ovaz constituie o hrana foarte buna pentru lunile ianuarie si februarie .Este bine sa nu se dea in hrana tineretului deoarece varfurile ascutite ale boabelor pot produce raniri pe traiectul digestiv.
Grauntele decorticate de ovaz si orz ,se recomanda sa se administreze pentru actiunea lor linistitoare ,pentru neutralizarea efectului produs de unele seminte excitante.Orzul, mai ales ,are actiune calmanta asupra stomacului si este eficace in oprirea fermentatiilor intestinale ,in combaterea diareei.

Secara



Are valoare nutritiva ceva mai redusa decat graul sau porumbul ,dar nu prea este pe placul porumbeilor.

Leguminoase:

Boabele de leguminoase sunt bogate mai ales in substante proteice (22-40%) dar au grasimi putine (1-5%); au mai multe minerale decat cerealele,fiind bogate mai ales in saruri de fosfor si calciu;ele contin cantitati mai mari decat cerealele vitamine din grupa B, in special vitamina B1,dar mai putin carotene.

Mazarea



Contine 22-26% proteina,50-52% substante neazotate,1-2% lipide si 4-5% celuloza.Avand digestibilitate ridicata ,ea poate sa intre in ratie in proportie de 15-20%, iar in amestec cu borceagul pana la 50-54% .Fiind bogata in substante minerale ea are,alaturi de porumb ,actiune favorabila asupra dezvoltarii organismului ,mareste rezistenta la eforturi,ajutand la reducerea oboselii.De retinut ca bobul de mazare verde are actiune diareica.

Mazarichea



Prin continutul sau ,actioneaza asupra sistemului nervos.Ea poate intra in ratie pana a 20% ,desi unii columbofili introduc in ratie pana la 60-70 sau chiar 80%,dar in acest caz cu borceag,deci in amestec cu grasime.Se va avea grija deosebita ca introducerea acesteia in ratie sa se faca treptat ,cantitatile majorandu-se saptamanal.Introdusa in ratie fara pregatirea tubului digestiv,mazarichea produce tulburari intestinale ;fecalele devin vascoase,cleioase,urat mirositoare. NU se recomanda in hrana porumbeilor tineri ,intrucat uneori produce congestii intestinale.

Soia



Desi foarte bogata in proteine ,nu se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor ,intrucat poate produce tulburari manifestate prin schiopaturi ,ologeala etc..

Lintea



Are o valoare nutritive ridicata :30-32% proteine ,fiind si destul de bogata in saruri minerale(calciu, fosfor, fier asimilabil etc).Se poate introduce in ratie in cantitate de 5-10% ,avand actiune de inviorare a porumbeilor obositi.

Oleaginoase:

Nutreturile mai bogate in lipide sunt semintele oleaginoase;ele contin aproximativ 34,2% lipide, 24,3% proteine,22,55 substante extractive neazotate (in care intra si glucidele) si vitamina A .Dintre acestea amintim semintele de canepa ,in ,floareasoarelui si rapita.

Semintele de oleaginoase se recomanda sa se administreze in deosebi in timpul neparlirii ,avand actiune de stimulare a cresterii penelor ,fapt care ajuta la scurtarea perioadei respective.Datorita actiunii favorabile asupra cresterii penelor ,aceste seminte se dau in amestec ,in perioada premergatoare participarii la expozitii ,conferind penelor un luciu frumos.Ele stimuleaza ouatul si maresc procentul de fecunditate si ecloziune.Au usor effect laxativ, drept pentru care se administreaza si ca depurative.Aceste seminte pot intra in ratie in proportie de 5-7%,cunoscand ca excesul lor poate produce ,mai ales vara anumite tulburari :indispozitie,febra,congestia ficatului ;ca atare ,ele trebuie dozate foarte atent,in special in perioada concursurilor.

Floarea – soarelui



Fiind foarte bogata in proteine si ulei ,cu continut de sulf usor asimilabil ,are actiune deosebit de favorabila in cresterea penelor ;ca atare, se recomanda ca in perioada naparlirii sa fie prezenta in ratie in proportie de 5-6%

Rapita



Semintele acestei plante sunt utilizate in hrana porumbeilor pentru continutul bogat de calciu ,magneziu,acid fosforic,sulf asimilabil ,precum si in substante grase (cca 38%).In cantitati mici (3-5% din ratie) au effect stimulator ;invioreaza ,prin marirea activitatii diferitelor functii vitale.

Rapita rosie

Desi contine mai putin sulf si fosfor ,stimuleaza activitatea sistemului nervos si mareste forta de zbor ;se va da in cantitati mici:1/4 dintr-un degetar pe zi pe cap de porumbel,in amestec timp de 8-10 zile in perioada premergatoare zborurilor .Rapita ,fiind foarte hidrofila si mucegaind usor ,se va pastra in locuri uscate si in cantitati mici .

Cinepa



Semintele acestei plante plac foarte mult porumbeilor ,fiind bogate in substante proteice ,lipide si saruri minerale usor asimilabile;au actiune excitanta asupra instinctului genezic;se dau in ratie circa 3-5%.

ARTICOL COPIAT DE PE INTERNET!!!

A R G I L A



Ce poate face argila pentru noi si inaripatele noastre:


Argila este un antiseptic si ca si toate celelalte antiseptice naturale(in special esentele aromatice), distrug microbii, fara a distruge si celulele corpului, aceasta chiar protejandu-le.
Proprietatile bacteriene ale argilei sunt deosebit de bine puse in evidenta,in nenumaratele stari infectioase: afectiuni respiratorii si parazitoze intestinale.
Argila este radioactiva
Este si un absorbant remarcabil, absorbind mirosurile neplacute din crescatorii, bucatarii etc.
Din aceeasi putere absorbanta isi trage seva si o alta calitate a argilei, aceea de ANTITOXIC
Experientele de laborator au dovedit-o din plin. Daca se da o cantitate mica de strictina(o otrava puternica) unor soareci, acestia mor aproape instantaneu. Dar daca li se da aceeasi cantitate amestecata cu argila, soarecii suporta otrava, ba din contra, acestia raman sanatosi.

Atentie!

ARGILA ajuta, trateaza, porumbeii veniti otraviti de la camp sau competitii.

Analiza argilei verzi spune ca ea prezinta:

siliciu-49,10%
alumina-14,61%
oxid de fier-5,65%
magneziu-4,24%
ozixi alcalini-3,08%
umiditate(apa)-7.40%
pierdere de calcinare-10,85%
Datorita acestor compusi, argila se recomanda in:

Stari degenerative multiple
imbatranire
demineralizare
anemii
Argila ramane o parte a naturii ce inca nu si-a spus ultimul cuvant.

NOTA:

Se spune in toate scrierile vechi ca, ar fi fost botezata de Iisus Hristos, sub numele de INGERUL PAMANTULUI

C E A P A



Ceapa are multe beneficii, unele din ele fiind prezentate aici:


Stimulent general (al sistemului nervos, hepatic,renal).
Diuretic puternic, dizolvant şi eliminator al ureii şi al clorurilor.
Antireumatismal
Antiscorbutic
Antiseptic şi antiinfecţios (antistafilococic: ceapa se comportă în privinţa acestui microb ca un antibiotic: L. Binat).
Secretor, expectorant
Digestiv (ajută în digestia făinoaselor).
Echilibrant glandular
Antisclerotic şi antitrombozic
Afrodisiac(lucrări vechi, Hull Walton)
Hipoglicemiant
Antiscrofulos
Vermifug
Hipnotic uşor
Curativ al pielii şi al sistemului pilos.

Ceapa poate fi folosita pentru mentinerea sanatatii la porumbei, prin urmatoarele procese de preparare:
1. administrata in starea ei naturala(taiata marunt), oferita inaintea meselor
2. sub forma de tinctura de ceapa
3. sub forma de ceai
4. sub forma de suc de ceapa

De obicei este recomandat a se administra atat pe mancare, cat si in adapatori. In cea din urma, este bine ca apa sa nu stea la soare si caldura, mai mult de 12-24 ore, pentru ca fermenteaza. Ca doza este de preferat 2 linguri la 3-5 litri.

G E R M I N A T I A



Germinatia reprezinta o serie de procese in care proteinele,grasimile si amidonul sunt descompuse in forme mai simple,care pot fi utilizate de planta in crestere.


Intr-o multitudine de procese,toate vitaminele necesare plantei in crestere sunt sintetizate in proportie corecta si pot fi absorbite de planta pentru a fi folosite ca o forma de energie.Proteinele sunt de asemenea descompuse in aminoacizi care pot fi absorbiti de planta sau de animalul ce consuma samanta germinata.Un astfel de nucleu VIU este un adaos excelent in hrana porumbeilor.

Selectia grauntelor potrivite pentru germinare spre a hrani porumbeii:
-trebuie sa fie un tip de graunte consumate de porumbei.Astfel,nu folosesc la nimic.
-trebuie sa germineze repede.Cu cat germineaza mai repede,cu atat mucegaiesc mai putin.

Graul este potrivit pentru acest scop.
Germineaza rapid la temperatura camerei.
1)Se ia o cantitate de grau,se pune intr-o oala cu apa si se spala,apoi se lasa sa se ridice la suprafata materialele nefolositoare,care se vor arunca.
2)Dupa ce materiile ce plutesc s-au eliminat,graul se lasa la inmuiat aproximativ 10-12 ore.Materialul care s-a mai ridicat intre timp se elimina.
3)Graul ramas,se scurge.Dupa ce apa s-a evacuat,grauntele se pun intr-un vas acoperit,unde se lasa la germinat 24-36 de ore.
4)Se “servesc” porumbeii.!

Sa nu se serveasca prea des.Sa nu se inlocuiasca ratiile obisnuite de boabe!Graul incoltit este un stimulator foarte important al activitatii vitale a organismului datorita continutului bogat in complexul de vitamina B si in multe alte vitamine,dar si datorita diferitilor fermenti(enzime).

Minerale usor asimilate de catre organism,continute de 100 grame germeni de grau : fosfor(1050 mg%),magneziu(342 mg%),calciu(71 mg%).
Vitamine: A,B,D,E,K.

U S T U R O I U L



Usturoiul este o planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme,avand o serie de efecte benefice pentru organism.Proprietatile sale nutritive sunt marcate in special de prezenta unor importante cantitati de vitamine,mai ales A,B1,B2,C , si a unor substante minerale utile printre care : fosfor,sulf,potasiu,iod,calciu,siliciu.
Usturoiul il puteti folosi in crescatoria dumneavoastra tot timpul anului!
Usturoiul este un vermifid,fortifiant,laxativ,diuretic,antiseptic,bactericid,tonic muscular,detoxifiant,are efect antihelmintic si afrodiziac.
Daca un porumbel sta trist si nu prea mananca,dati-i timp de 3-4 zile pe cioc cateva bucatele de usturoi.
Pentru efective mari de porumbei,unde nu se poate administra individiual,pe cioc,cateva bucatele de usturoi,se pun la macerat intr-un litru de apa,pentru 7-10 zile,cativa catei de usturoi,pisati bine.Se obtine o solutie concentrata.Din aceasta solutie se pune o lingura la un litru de apa.In functie de cantitatea de apa pe care preconizam ca o vor consuma porumbeii,ajustam portia.
Cu ajutorul “instrumentelor” naturii,care sunt la dispozitia noastra,avem un aliat puternic,USTUROIUL,care se poate administra in perioada naparlirii,iarna si in timpul concursurilor.
Administrarea o data(sau de 2 ori) pe saptamana a usturoiului,ne poate scuti de multe neplaceri.

O T E T U L



Otetul de mere este unul din cele mai vechi medicamente cunoscute de umanitate, mentionat pentru prima oara in tratate de medicina egiptene, scrise in urma cu mai bine de trei milenii. Medicii Greciei antice il foloseau pe scara larga, acesta regasindu-se si in scrierile lui Hipocrate. Si in medicina populara romaneasca, este folosit din timpuri imemoriale. Romanii din zonele de deal si de munte prepara otetul de mere in fiecare toamna, folosindu-l apoi pe timpul lungii ierni contra diferitelor boli ori, pur si simplu, pentru mentinerea sanatatii. Desi nu este un panaceu, ar putea candida cu sanse serioase la acest titlu.Iata care sunt principalele categorii de afectiuni care raspund pozitiv la administrarea otetului de mere: reumatism,inapetenta, anemie, slabiciune corporala la porumbei, mai ales la pui, intareste embrionul,da un penaj mai stalucitor,administrat in apa la porumbei,stopeaza dezvoltarea bacteriile precum tricomonoza si salmonella.


Insa otetul de mere mai are si alte calitati, fiindca a preluat de la fructele din care este obtinut cateva substante in forma naturala extrem de utile pentru organism, dintre care:

potasiul – este un mineral esential pentru mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular. El regleaza activitatea inimii.
vitamina C – ajuta la asimilarea fierului necesar organismului, are efect preventiv in bolile infectioase.
vitaminele B1, B2 si B6 – au efect intineritor si intarzie aparitia semnelor batranetii. Au efect pozitiv asupra tonusului sistemului nervos central.
izoflavonoidele – sunt o categorie de substante organice care au un puternic efect antioxidant.
magneziul si fosforul – rol foarte important in mentinerea sanatatii si echilibrului sistemului nervos. Au, de asemenea, efecte favorabile asupra sistemului imunitar si favorizeaza consolidarea oaselor.
In toate cartile de speciatiate este recomandat, ca otetul de mere sa fie administrat 5-10 ml la litru de apa, minim o data pe saptamana.

Atentie!

Nu administrati otetul de mere zilnic pe o durata lunga de timp, pentru ca slabeste imima.

A L O E – V E R A



Aloe vera este o planta cunoscuta si apreciata inca din leaganul copilariei omenirii. Efectele benefice ale acesteia erau cunoscute de civilizatiile antice, precum persi, egipteni, greci si romani. Popoarele de pe continentul african, dar si indienii, japonezii, filipinezii au primit-o in folclorul lor, incoronand-o regina plantelor medicinale. Antichitatea a considerat-o cea mai importanta planta, darul zeilor catre oameni.
Aloe vera intra in tratatele de medicina si apar sute de articole si referinte medicale in toata lumea. Descrieri privind varietatea aplicatiilor aloei in sanatatea oamenilor abunda si aloe vera intra definitiv in medicina.

Exista peste 250 de specii de aloe, iar in continuare va vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute ca avand efecte terapeutice:

1. Aloe Africana – a fost cultivata de catre fermierii olandezi si a fost cea mai cautat specie din lume pana la aparitia aloei vera. Era comercializata in special sub forma de praf sau gel.
2. Aloe Vera – este o planta salbatica ce creste in insula Barbados. Este cunoscuta sub mai multe denumiri, precum Aloe Barbadensis Miller, Aloe Vera Linné, Aloe Vera Lamark. Comertul englezilor a fost extrem de profitabil in secolul XVII, caci medicina britanica o aprecia pentru efectul laxativ. Aloe Vera are doua specii: una verde si una albastra. Ambele specii au aproape aceleasi efecte terapeutice, singura diferenta constand in timpul necesar maturizarii plantei. Aloe Vera verde poate fi folosita doar dupa 4-5 ani, pe cand cea albastra dupa numai 3 ani.
3. Aloe Ferox – este cea mai agreata specie de aloe din estul indepartat. Japonezii, chinezii si taiwanezii o consuma cu imensa placere. Ea se mananca cruda sau fiarta. Miezul este strecurat si condimentat, apoi se bea sau se foloseste in scopuri terapeutice.
4. Aloe Socotrina – cea mai raspandita specie de aloe, aceasta planta este originara din insula Socotra. A stat la baza comertului din marea Mediterana, negustorii arabi ducand-o pana in China. A fost extrem de apreciata in timpul Evului Mediu.

Asadar nu uitati ca inainte de a folosi Aloe, sa verificati originea acesteia!

Ce contine Aloe Vera?

1. Vitamine: vitamina A – lupta impotriva rdicalilor liberi; vitaminele B1, B2, B3, B6, B9, B12 – toate cu efecte in detoxifierea organismului, anemii sau carente; vitaminele C si E – extrem de importante in stabilizarea membranei celulare sau in intarirea sistemului imunitar.
2. Substante minerale: Aloe Vera contine 20 de minerale extrem de importante: calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, clor, mangan, magneziu, cupru, crom, zinc etc.
3. Laxative: Aloe Vera contine 12 antrachinone, care asigura un efect analgezic, antibacterian, antifungic si antiviral: aloina, acidul de Aloe, emodin de Aloe etc.
4. Aminoacizi – proteine care furnizeaza energie. Aloe Vera contine 7 din cei 8 aminoacizi esentiali si 11 din cei 14 neesentiali de care organismul nostru are nevoie. Dintre aminoacizii esentiali enumeram: izoleucina, valina, lizina etc. Aminoacizii neesentiali, precum serina, prolina, alanina, se gasesc in cantitati mari in planta de Aloe Vera.
5. Enzime: celulaza, catalaza, proteaza, lipaza etc.
6. Mono si polizaharide; celuloza, glucoza, manoza, acemannan
7. Acid salicilic – cu efect analgezic
8. Steroizi – cu efect antiinflamattor, antiseptic si analgezic: lupeol, calerina, compestrina
9. Hormoni – cu efect antiinflamator si regenerator: auxina, gibberelina.

Iata in continuare cateva dintre bolile pentru care Aloe Vera este un adevarat panaceu:

Afectiuni cutanate – este un fapt cunoscut din vechime ca Aloe Vera este extrem de utila in cazul psoriazisului, micozelor, eczemelor, seboreei si a eruptiilor cutanate.
Afectiuni intestinale– stimuleaza functionarea normala a intestinului.
Intareste sistemul imunitar
Afectiuni respiratorii – sucul de aloe vera administrat in apa porumbeilor, ajuta pe acestia sa lupte mai usor cu toate afectiunile respiratorii.
antiinflamator – antiinflamator puternic care distruge un spectru larg de microorganisme ce produc diferite afectiuni bucale in special TRICOMONAZA.
imbunatatirea digestiei – ajuta la digestia proteinelor, normalizeaza tranzitul intestinal, echilibreaza nivelul bacteriilor digestive, ajuta in caz de indigestie.
distruge virusii
SUNT MULT MAI MULTE BENEFICII ALE PLANTEI ALOE VERA, ACESTEA FIIND DOAR O MICA PARTE.

Aloe vera poate fi folosita in urmatoarele moduri pentru ameliorarea bolilor la porumbei:


1. Ca suc de aloe vera – administrat in apa porumbeilor
2. Ca tinctura de aloe – administrat in hrana porumbeilor dar poate fi administrata si in adapatori
3. Ca atare – taiat marunt si dat la porumbei inaintea meselor, alaturi de alte legume si fructe

V A R Z A



Virtutile terapeutice ale verzei – acest aliment atit de comun pentru noi – sint cunoscute inca din antichitate, ea fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu. Calitatile sale sint de necontestat, astfel ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, ea fiind o adevarata farmacie naturala. Ea este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor.Din pacate insa, multi o acuza de provocarea unor tulburari digestive la porumbei. Insa pot spuna ca problemele digestive, apar in urma consumului exagerat de varza, mai ales, daca este asociata cu apa.Varza este o leguma foarte putin calorica, ea avind in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sint constituite in primul rind din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic, sint prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sint foile aflate la exterior). Prin fierbere insa se pierde cam 30-40 la suta din continutul de vitamina C.Varza este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma, 200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E.Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa. Continutul in minerale este si el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sint abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Modul de preparare a verzei poate inlatura insa aceste efecte. Fibrele alimentare sint capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia.

Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manince in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.

Caracteristici:

Prezinta proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor
Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule
Indicatii terapeutice generale Gratie continutului sau bogat in vitamine, saruri minerale si clorofila, varza restabileste flora intestinala si contribuie la cresterea numarului de hematii (in special varza alba). De aceea varza este recomandata in:

Astenii
Imbatrinire prematura la porumbei
Demineralizari
Inflamatii si infectii intestinale
Varza este indicata in alimentatia porumbeilor in toate perioadele anului. Se foloseste ca atare, taiata marunt si administrata porumbeilor ca supliment alimentar. Este foarte buna combinata cu alte legume, exemplu: morcov,pastarnac, ceapa, usturoi etc.

Ce mai ramane decat, POFTA BUNA LA PORUMBRI

Nu uitati

Acum este cea mai buna perioada a anului in care sa se administreze Legumele cat si Fructele.

De ce !!!!!


Pentru ca mai marea majoritate a columbofililor, tin porumbeii inchisi aceasta perioada a anului, chiar si porumbeii ce sunt liberi duc lipsa se verdeata, cu toate ca in unele locuri mai este ceva verde.


Coji de oua


Cojile de oua contin foarte mult calciu.
Se usca foarte bine in cuptor sau pe calorifer si apoi se piseaza marunt si se administreaza porumbeilor. Se pot amesteca cu redstone.

H R E A N U L


Denumit stiintific armoracia rusticana, hreanul este o planta originara din estul Europei, folosita la gatit, pentru gustul sau condimentat si aromat, dar si in medicina naturista pentru beneficiile curative.Radacinile sunt cele care se folosesc atat in bucatarie, cat si in medicina, pentru continutul bogat in vitamine, fitoncide (substante cu actiune antibacteriana) sau uleiuri eterice (cu efect calmant).Hreanul nu este o planta pretentioasa. Ea rezista atat la temperaturile scazute, cat si la seceta prelungita. Nu se cultiva in solurile nicipoase, ci in cele argiloase si ferme.

Intrebuintari curative

Hreanul poate trata cu succes mai multe afectiuni, asociate sistemului respirator sau urinar. Astfel, radacina de hrean poate inlocui tratamentul medicamentos in cazul bolilor respiratorii.Este foarte recomandat ca hreanul, sa fie folosit in salatele administrate porumbeilor, impreuna cu ceapa si usturoiul, dar si cu celelalte legume enumerate in articolele precedente.Racelile isi gasesc remediul intr-o radacina de hrean medie, consumata la cateva zile de porumbei. Caile respiratorii vor fi eliberate, iar vitaminele continute de hrean dar si continutul proteic din alimentatie vor revitaliza organismul.
Hreanul mai este folosit si in tratarea infectiilor intestinale. Prin actiunea sa antibacteriana si antiinflamatoare, elimina imediat primele simptome ale infectiei. Pentru un tratament eficient, alternati consumul de hrean cu cel de ceapa si usturoi.

Forma de administrare si cantitatile recomandate

Hreanul, folosit ca medicament natural, poate fi administrat sub forma de sirop, tinctura, vin tonic, energizant sau proaspat ras. Siropul se realizeaza in casa, prin stoarcerea sucului dintr-o radacina data prin razatoare, in care ati adaugat o lingurita de miere.
Dupa cateva minute in care ati lasat amestecul la macerat, puteti folosi siropul tratament. Tinctura este mult mai concentrata si se obtine dintr-o radacina de hrean rasa, in care ati adaugat putin alcool. Dupa opt zile se strecoara si astfel se obtine tinctura care trateaza afectiunile enumerate mai sus.
Energizantul cu hrean se obtine din oua, lamaie si radacini de hrean rase. 12 oua se tin tot atatea ore in suc de lamaie. Dupa o jumatate de zi se scot, se bat energic si se toarna din nou in sucul de lamaie, in care ati adaugat un kg de hrean ras, putin alcool si miere.(Aceasta portiune este foarte recomandata noua oamenilor)Amestecul se lasa la macerat noua zile si astfel ati obtinut tonicul perfect pentru fiecare zi in care sunteti lipsiti de energie.

ATENTIE!


Evitati consumul in exces. Hreanul poate provoca tulburari digestive, prin actiunea sa puternica.

P R O P O L I S



Propolisul este farmacia albinelor si in acelasi timp marea speranta a apiterapiei. Desi este cunoscut si folosit de peste 5.000 de ani pentru proprietatile sale conservante, cicatrizante, antiinfectioase, antitumorale, etc., natura lui este si astazi invaluita in mister. Exista peste 20 de actiuni farmacologice si peste 200 de substante deja semnalate in acest mare necunoscut, propolisul.

Dar ce este propolisul, pana la urma?

Este o substanta cleioasa, puternic aromata, de diferite culori, foarte complexa, sare se prezinta sub diferite forme fizice, chimice si biologice. Propolisul are diferite functii in diferite locuri in stup – el este facut de albine pentru a apara viata coloniei sub raport fizic, chimic si biologic. Pentru ca barierele formate din aceasta substanta strajuiesc intrarile in stup, i s-a spus propolis, ceea ce in limba greaca inseamna inaintea sau in fata cetatii.

Din punct de vedere biologic, propolisul este un produs de cules si de secretie al albinelor, din aceeasi categorie cu mierea si polenul. In conditii obisnuite, activitatea acestuia scade rapid odata scos din stup si mai lent dupa primele 2-3 ore, pentru ca in functie de conditiile de pastrare, activitatea uila a propolisului sa dispara dupa 1-3 ani. La rece, propolisul este o substanta solida, dura, friabila in aschii; la cald devine moale, maleabila, aderenta si lipicioasa.

Actiuni terapeutice ale propolisului

Datorita consistentei sale complexe, deosebit de bogate in substante active, produsele sau preparatele pot avea o pluralitate de actiuni.Astfel, propolisul este recunoscut pentru actiunile sale antiinflamatoare, antibiotice, antibacteriene, bacteriostatice, dezinfectante, antivirotice, antifungice (contra ciupercilor), toate cu spectru larg de actiune partial cunoscut; el mai are actiuni antialergice, antihistamice, antigerminative, actiune stimulatoare a reactiilor imunitare, actiune antiiradianta, cicatrizanta, conservanta, antitoxica, combate mancarimea de piele si tumorile, actiune eutrofica, regeneratoare, etc.
Actiuni toxice, adverse ale propolisului


Datorita compozitiei sale plurale, necunoscuta in mare parte, exista posibilitatea ca unele sortimente de propolis sa contina substante toxice, rezultate din culesuri toxice de la sucurile anumitor muguri de arbori sau de la poleina anumitor polenuri florale toxice. Este o situatie care trebuie avuta in vedere si care impune prudenta si o testate prealabila a sortimentului care urmeaza sa fie folosit in aplicarea in scop medical. Uneori, sortimentul sau mostra de propolis poate fi contaminata cu microorganisme rezistente la propolis, cu pesticide si cu alte impuritati fizice sau chimice care il pot face nociv, sau chiar sa genereze actiuni adverse.
Pentru noi columbofilii, propolisul este o mana cereasca. Spun asta, pentru ca asa cum este descris mai sus, ajuta foarte mult la combaterea BACTERIILOR, VIRUSILOR, etc.
Cea mai buna varianta de folosire a propolisului, este TINCTURA DE PROPOLIS.
In special este bine ca aceasta sa fie amestecata cu o catitate de ulei de soia, masline, porumb, grau sau chiar si de floarea soarelui. Inainte de fiecare folosire, amesteca uleiul impreuna cu tinctura de propolis si de preferat este sa o amesteci cu mancarea. Odata pe saptamana cred ca este de ajuns ca produsul sa fie administrat.
www.pipa.be
www.emieldenys.be
www.meulemans.pignet.pl
www.kipp-pigeons.de
www.marcdecok.be
www.marcelsangers.nl
www.yanpolder.com
www.petervandemerwe.nl
www.gerardkoopman.com
www.herbots.be
www.pigeon.org
www.sgmack.de
www.schaerlaeckens.com
www.star-pigeons.com
www.galamb.hu
www.houbenpigeons.com
www.jaapvanalphen.com
www.janaarden.com
www.totalpigeonbreeding.com
www.racingpigeonstoie.com
www.delta club.com
www.internet-taubenschlag.de
www.postagalamb.hu
www.vanelsacker-jespen.com
www.voiajorulbihor.ro
www.federatia romana columbofila.ro
www.magazin-columbofil
www.ucpt.ro
www.familiamoldovan.ro
www.eroscarbonii.com
www.derbyarona.com
www.reybroeck.be
www.carlosmarquezprats.com
www.carlierpetit.com
www.andre-lietar.be
www.nicovannoordenne.nl
www.desbuquois.com
www.europigeons.biz
www.siebert-tauben.de
www.gerardkoopman.com
www.eijerkamp.com
www.weather.com
www.gyselbrecht.be
www.romanian racing pigeonsaudia4 (chopking.sunphoto.ro)
album:
TRATAMENTE NATURISTE-culese de la columbofili
Descriere album: 1.Se piseaza o capatana de usturoi si se adauga 1,5 litri de apa lasandu-se la macerat intre 7-10 zile.Se strecoara se adauga miere de albine dupa care se mai lasa 3-4 zile la macerat.solutia obtinuta se pune in apa de baut


2.Cocktail(pentru 8-10 porumbei):are efect antimicrobian,antihelmintic si este un bun revigorant
- 200-300 ml suc de morcovi
- 2 linguri de miere
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 2-3 catei de usturoi
Se amesteca toate.Cocktailul se serveste din 3 in 3 zile in loc de apa.

3. 2 kg de ceapa rosie ardeleneasca nu de apa,1 kg de usturoi si 1 kg de zahar.Se dau la masina de tocat ceapa si usturoiul se pun intr-un bidon de 5 litri apoi se adauga zaharul si se agita sa se amestece.Se lasa 2 luni la macerat intr-un loc racoros si ferit de lumina.Dupa aia strecurati si mai lasati zeama sa se decanteze cateva zile,dupa care se extrage lichidul limpede.

4. 1 ceapa mare,doua capatani de usturoi,500 ml otet de mere cu miere,150 ml miere de albine.Se curata ceapa si usturoiul si se dau la robot dupa care se adauga mierea si otetul si se amesteca 5 minute.Se pune in apa de baut de 2 ori pe satamana,cate o lingura la litrul de apa.
-album:
Ce nu stiai despre porumbei
Descriere album: În ciuda aspectului delicat, zboară cu uşurinţă pe distanţe enorme. Adaugă farmec unor oraşe ca Veneţia sau, de ce nu, Sibiu şi Braşov, în pieţele cărora se simt ca acasă. Simbol al păcii şi al iubirii, porumbeii sunt răspândiţi pe tot Globul.

Fideli toată viaţa

Porumbeii rămân fideli unei singure partenere, ceea ce i-a transformat în simbolul dragostei. În situaţii normale, nu-şi schimbă perechea până la sfârşitul vieţii. Porumbelul şi porumbiţa îşi construiesc cuibul în copaci, în podurile caselor sau direct pe pământ. Clocesc pe rând ouăle timp de 18 zile.

Îşi "alăptează" puii

Când ies din ou, puii sunt golaşi şi neputincioşi. Porumbiţa îi hrăneşte cu un lichid alb, pe care îl secretă din guşă. Acest mod de hrănire este tipic porumbeilor şi păsării flamingo. Se pare că „laptele” este secretat când se apropie ieşirea puilor din ou.

După un timp, laptele se transformă într-un fel de brânză, la care se adaugă şi hrană semidigerată, alcătuită din seminţe şi fructe, „preparată” tot în guşa părinţilor.

12 curiozităţi despre porumbei

- Zboară uşor pentru că oasele lor sunt pline de aer.
- Porumbeii sunt singurele păsări care „aspiră” apa de băut şi nu trebuie să-şi dea capul pe spate pentru a înghiţi.
-Văd în culori şi percep lumina ultravioletă.
- Sunt folosiţi în misiunile de salvare de pe ocean, fiind antrenaţi să vadă vestele roşii sau portocalii ale naufragiaţilor.
- Pot zbura cu până la 70 km/h şi parcurg într-o zi 800-900 de km.
- Sunt printre puţinele vietăţi capabile să-şi recunoască reflexia în oglindă.
- Porumbelul voiajor are un foarte bun simţ al orientării. El se poate întoarce de unde a plecat chiar şi de la 2.000 de kilometri distanţă.
- Simbolizează pacea interioară, armonia şi împăcarea.
- În sălbăticie trăiesc 10 ani şi 25 de ani dacă sunt domesticiţi.
- Au fost domesticiţi acum 5.000 de ani, în scop ornamental sau pentru a transporta mesaje.
- Pasărea dodo (dispărută în secolul al XVII-lea) făcea parte din familia porumbeilor.
-
Iata cateva sfaturi bune spuse de unicul Dusarduyn:

"Sfaturi"

1. Sa tii totul simplu. Sa crezi in pasarile bune si sa uiti de restul. In columbofilie nu exista secrete sau metode care sa faca porumbeii sa zboare mai repede.

2. Nu incerca sa alergi inainte sa poti sa mergi!!! Greseala pe care o fac multi columbofili, in special incepatorii, este ca ei vor prea mult si asta intr-un timp prea scurt.

3. Uita de toate numele oi rasele. Numele se fac de prietenii din presa. Rasele nu exista!!! Exista doar doua tipuri de porumbei: buni sau prosti. Din prima categorie sunt foarte putini, iar din a doua prea multi. El a început cu sangele Delbar, asta-i adevarul. Delbar a fost un nume si a avut o ‘rasa’, dar asta nu inseamna mult, spune Dusarduyn. Cu alte pasari ar fi avut tot atata succes...spune el.

4. Fii dur. Sa nu tii un porumbel pentru ca bunicul lui a fost bun sau pentru ca a costat multi bani. Nu ezita niciodata sa mananci o supita scumpa. Este mortal sa tii prea multi porumbei. Este o greseala pe care o fac multi dupa ce au cateva succese ca sa poata si ei sa vanda mai multi porumbei. Sunt numeroase exemplele in care faptul ca unii columbofili au inceput sa tina multi porumbei a fost inceputul sfarsitului unei mari cariere. Batranul de 90 de ani rareori a concurat cu mai mult de 6 porumbei. Asa trebuie facut daca porumbeii sunt destul de buni.

5. Regularitatea este foarte importanta. In special vaduvilor nu le plac surprizele. Intotdeauna sa fii acolo la aceeaoi ora, in fiecare zi. Multe metode sunt bune. O singura metoda nu este cu adevarat buna: sa o schimbi din nou si iar din nou.

6. Cand concurezi pe distante lungi trebuie sa-i dai porumbelului cel putin 2 ani pentru a se maturiza. Multe pasari cu sange adevarat pentru distante lungi dau randament maxim la o varsta mai inaintata. Porumbeii de distanta lunga sunt diferiti. Majoritatea nu pot sa castige o clasare decenta la concursurile de viteza sau cand sunt tineri. Pe de alta parte majoritatea porumbeilor de viteza sunt in imposibilitatea de a se descurca la concursurile pe distanta lunga.

7. Niciodata sa nu angajezi un "porumbel de o zi" la un concurs de doua zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de doua zile n-o sa mai fie niciodata buni la concursurile de o zi. Ei devin mult mai inteligenti, ei stiu ca mai este o zi ...asa ca nu se grabesc.

8. Daca vrei sa fii un bun zburator fara medicamente sau fara ajutorul unui veterinar ...poti sa te lasi pagubas. Acest lucru a devenit imposibil. Pe de alta parte daca crezi ca un veterinar te poate face campion ...te inseli.

9. Imperecheaza pe cel mai bun cu cel mai bun si uita de restul.

10. Voliera este foarte importanta pentru conditia pasarilor. O voliera nu este buna deoarece este frumoasa. Daca ai avut vreodata rezultate bune, vei sti pentru restul vietii ca nu voliera este de vina cand rezultatele nu mai sunt bune. Esti tu sau porumbeii tai. Deci nu schimba o voliera care s-a dovedit ca este buna.
-1.Temperatura corporala normala a porumbelului este de 41,8 C.
2.Volumul sangelui la porumbel este in medie de 32 ml.
3.Pulsul porumbelului este in medie de 140-400 batai pe minut.
4.Stiati ca porumbeii traiesc, de obicei, toata viata cu acelasi partener? ei intra, astfel, in categoria animalelor monogame
5.Stiati ca porumbeii beau in medie 45 ml de apa pe zi (cu limite intre 20 – 60 ml).
6.Porumbeii orbi (prin accidente) pot gasi drumul catre casa
7.Greutatea corporala medie a unui porumbel voiajor este de 400 grame.
8.Smulgerea unei pene este mult mai dureroasa decat incizia pielii.

Ştiaţi că...
•Cea mai răspândită specie de păsări domestice din lume este puiul de găină? Există mai mult de un pui pentru fiecare om de pe pământ.
•Unele rase de pui pot face ouă de diferite culori? Rasele Ameraucana şi Araucana fac ouă colorate în diferite nuanţe de verde şi bleu.
•Atunci când nu există un cocoş într-o mulţime de găini, una dintre găini preia rolul de conducător, nu mai cloceşte ouă şi începe să cânte?
•În Gainesville, Georgia este ilegal să mănânci pui cu furculiţa?
•Un cocoş va ataca pe oricine încearcă să rănească găinile?
•Frica de pui se numeşte Alektorofobia ?
•Păsările au fost domesticite acum 8000 de ani?
•Un cocoş respiră de 18-20 de ori pe minut, iar o găină de 30-35 de ori?
•Prima expoziţie de pui a fost ţinută în Statele Unite la 14 Noiembrie 1849? Au fost prezenţi 219 expozanţi, 1023 păsări şi peste 10.000 de vizitatori.
•Oul a fost folosit ca medicament de către chinezi, încă din antichitate?
•Ouăle pot trata cu succes congestia ochilor, diareea sau arsurile?
•Celebrul „chaud d'oeufs” este util în calmarea durerilor provocate de laringita acută?
•Un ou proaspăt, amestecat cu 2-3 linguriţe de vin de orez poate înlătura senzaţiile de dureri în zona inimii (angor cardiac) la gravide?
•Gălbenuşul de ou poate calma tusea convulsivă la copii, dacă este amestecat cu lapte cald?
•Uleiul extras din ou poate fi un excelent unguent pentru tratarea arsurilor de gradul I şi II?
•Uleiul extras din gălbenuşul de ou este eficient în tratamentul ulcerului varicos?
•Amestecul format din 7 g de praf din coaja de ou şi un pahar de vin de orez, combate disconfortul gastric, dacă este consumat de 2 ori pe zi?
-otetul de mere la porumbei
Otetul de mere este unul din cele mai vechi medicamente cunoscute de umanitate, mentionat pentru prima oara in tratate de medicina egiptene, scrise in urma cu mai bine de trei milenii. Medicii Greciei antice il foloseau pe scara larga, acesta regasindu-se si in scrierile lui Hipocrate. Si in medicina populara romaneasca, este folosit din timpuri imemoriale. Romanii din zonele de deal si de munte prepara otetul de mere in fiecare toamna, folosindu-l apoi pe timpul lungii ierni contra diferitelor boli ori, pur si simplu, pentru mentinerea sanatatii. Desi nu este un panaceu, ar putea candida cu sanse serioase la acest titlu.Iata care sunt principalele categorii de afectiuni care raspund pozitiv la administrarea otetului de mere: reumatism,inapetenta, anemie, slabiciune corporala la porumbei, mai ales la pui, intareste embrionul,da un penaj mai stalucitor,administrat in apa la porumbei,stopeaza dezvoltarea bacteriile precum tricomonoza si salmonella.

Insa otetul de mere mai are si alte calitati, fiindca a preluat de la fructele din care este obtinut cateva substante in forma naturala extrem de utile pentru organism, dintre care:
potasiul – este un mineral esential pentru mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular. El regleaza activitatea inimii.
vitamina C – ajuta la asimilarea fierului necesar organismului, are efect preventiv in bolile infectioase.
vitaminele B1, B2 si B6 – au efect intineritor si intarzie aparitia semnelor batranetii. Au efect pozitiv asupra tonusului sistemului nervos central.
izoflavonoidele – sunt o categorie de substante organice care au un puternic efect antioxidant.
magneziul si fosforul – rol foarte important in mentinerea sanatatii si echilibrului sistemului nervos. Au, de asemenea, efecte favorabile asupra sistemului imunitar si favorizeaza consolidarea oaselor.

In toate cartile de speciatiate este recomandat, ca otetul de mere sa fie administrat 5-10 ml la litru de apa, minim o data pe saptamana.

Atentie!

Nu administrati otetul de mere zilnic pe o durata lunga de timp, pentru ca slabeste imima.
-
Reteta Nr.1 Uleiul de Usturoi.

Desigur exista Ulei de usturoi adusa din Vest ! Uitati-va si la ce preti se gaseste la magazine !

Totul luam la concret.

A da ulei de usturoi la porumbei este unul din cele mai vechi procedeu pentru a curata sangele sau pentru a-i evita ingrosarea.In viata mea de columbofil (50 de ani)

Nu am vazut un campion gras.Fara usturoi porumbeii Nu sunt sanatosi !Daca dai ulei de usturoi, porumbeii Nu vor avea niciodata sangele ingrosat.

Tot ce gasim in retetele populare se bazeaza totdeauna pe un fond de adevar.

Usturoiul are proprietati antitoxice.Usturoiul poseda bogatii naturale in sodiu,sulf si eter.Usturoiul ajuta la unele afectiuni de inima,plamini,tensiune sanguina,gusa,si pentru unele boli provocate de parazitii intestinali.

Cum se obtine uleiul de usturoi ?Daca va ganditi la presare ,Va inselati.!

Va invati cum se prepara uleiul de usturoi.Va pun acum la treaba!

Mergeti la piata si cumparati 10 buc capatine de usturoi,cam 10,15 RON.

Cumparati din magazin un robot BRAUN circa 35-40 cm lungime,cu un diametru de circa 5 cm .cu un singur elice. Pretul Nu este la cateva milioane de RON ci Numai la 90 de RON.

Cumparati un vas plastic de 2 litrii- 2 lei,un bidon plastic de 20 litri-15 lei si 5 litrii de ulei de floarea soarelui 30 lei.

Curatati usturoiul si la introduceti in vas de 2 l peste care turnati circa un pahar de ulei de floarea soarelui.Cu ajutorul robotului sfaramati usturoiul pana cand se face o pasta de usturoi.Pasta turnati in butoiul de plastic de 20 de litrii peste care turnati restul de 5 litrii ulei de floarea soarelui.

Lasati asa timp de 10 zile .Dupa 10 zile aveti 5 litrii de ulei de usturoi.

Circa jumatate de litru de usturoi se toarna peste cantitatea de 10 kg.mancare de preferinta orzoaica (deoarece absoarbe bine uleiul)sau alte seminte.

Astfel ati obtinut mancare cu ulei de usturoi.Saptamanal dati la porumbei de 2,3 ori .

Cheltuieli:

Robot-90 RON

Vas plasic 2 RON

Butoi plasic 20 litrii -15 RON

Usturoi-10 Ron

Ulei Floarea Soarelui 5 litrii- 30 RON

Total 147 RON

Aveti 5 litrii ulei de usturoi.

Robotul,Vasul,Butoiul-Se cumpara Numai Odata.

Vezi cat costa 1 litru ulei de usturoi la magazin.Metoda este una si aceleasi.

Eu am cumparat de la magazinul Mercur din Miercurea Ciuc 1 decilitru la valoarea de 10 lei! Faceti socoteala!

INTRE DOUA TRATAMENTE CU ANTIBIOTICE OBLIGATORIU ADMINISTRAREA PORUMBEIILOR O SAPTAMANA CU VITAMINA !

Reteta Nr. 2 Prepararea ceaiurilor

Am intrebat pe un prieten columbofilde al meu,daca da ceai la porumbei ? mi-a raspuns Nu ,ca este prea costisitor.Am intrebat de ce ? Zicea ca :mama mare Nu ma lasa la aragaz,Nu are vas in care sa fiarba ceaiul etc.Auzi domnule! mama mare ,aragaz,etc!Prostii.Am spus ai ajuns aici in halul asta nici un ceai Nu stii cum sa face ! Si am invatat cum se face un ceai la porumbei.De atunci saptamanal administreaza ceai la porumbei.

Au aparut in voliera ,puful,porumbeii au nari albi, cea ce conduce la sanatate.Cum se prepara un ceai?Luati din magazin o galeata plastica cu capac de 10,15 litrii care o sa va coste 9 RON.Luati un Strecorator cu diametrul corespunzator cu gura adapatorului circa 10 cm,care o sa va coste 4 RON.Cumparati de la Farmacia cu plante medicinale ceai care o sa va coste 2 RON.Puneti cantitata de ceai in galeata de plastic pe care turnati 10 ,15 litrii apa calda,puneti capacul la galeata si lasati 24 de ore .Aveti 10,15,litrii de ceai.Se aseaza strecoratorul pa gura adapatorului,se strecoara ceaiul din galeata direct in adapator.Se foloseste o cana de 1 litru si strecoratorul.

Ceaiul de urzica.

Urziciile au efect asupra fierei,a rinichilor si a transpiratiei,ele deschid porii.De asemenea au influenta asupra circulatiei Sangelui,au influenta asupra Naparlirii.Atentie !Numai cand porumbeii au tot anul o napirlire regulata,pot fi considerati perfect sanatosi !!!

O mana de ceai ajunge pentru cinci litrii de apa.Nu adaugati zahar la ceai.Vara Nu lasati ceaiul in adapatoare !Dupa ce porumbeii au baut din ceai ,adapatoarele se scot afara ,se spala si se pune intr-un butoi de plastic sau de metal cu capac in care se afla apa + clor pentru dezinfectare.

INVATATI PORUMBEII DE ZBOR SA BEA O SINGURA DATA PE ZII



Reteta Nr.3 Mierea

Mierea sa procuram daca se poate de la apicultori.Mierea putem sa condideram

printre medicamentele cele mai eficace.Mierea se recomanda mai ales acelora care sufera de plamani si de nervi.Ajuta digestia este un medicament pentru aceia care sufera de stomac,reumatism si guta.Mierea contine toate vitaminele continute in polenul florilor.Mierea ajuta in cazul raceliilor si dureri de gat.Este inposibil sa ne lipsim de ea in diareea acuta si cronica.

Administrati miere la porumbei in perioada de reproducere,in timpul naparlirii,iarna si in sezonul de zbor.Dupa concursuri grele de fond si Maraton.

Dati miere la porumbei de doua ori pe saptamana.cu doua zile inainte de concursuri si in ziua concursului .

Doza o lingura de supa la jumatate de litru apa.

Este mai bine sa previi boala decat s-o vindeci. !!!
-.Boala Trebuie Prevenita Nu Tratata !!!

Reteta Nr 4.Iaurtul ,Sana !

Valoarea sa consta in continutul de vitamine si in aciditatea sa.Pentru porumbei iaurtul ,sana este un purgativ intr-o anumita doza.Este un excelent mijloc de curatire a sangelui,combate in mod eficace germenii multori boli microbiene,se administreaza ca laxativ.Mentine in sanatate flora intestinala.In unele cazuri de diaree mai ales la porumbeii tineri este un procedeu foarte bun pentru insanatosirea intestinelor.

Doza:Tunati pe o cantitate de 5-10 Kg de orzoaica sana sau iaurt.Orzoaica sa fie curata,ma refer Nu la o spalare ci curatati orzoaica de praf cu ajutorul unei site.

Cum se reinperecheaza in Numai doua zile o Femela ,care momentan este in pereche ?

Reteta Nr.5.

Dezinfectarea cotetului,volierei ! Usor, Practic , Bun si Sanatos.Fara Var si bidinea,fara o munca costisitoare !

Primavara sau vara cand temperatura aerului urca peste 20 de grade,curatati cotetul,voliera,inclusiv boxele.Pentru o ora indepartati porumbeii din coteti.Faceti rost de o pompa de zugrav.Pompa se gaseste in comerti de 5 l ,10 l ,20 l etc.Procurati o pompa ieftina de 10 litrii.Umpleti pompa cu apa 10 litrii.In apa se pune 4-5 tablete de clor.Asteptati 10 minute pana cand tabletele se dizolva in apa,dupa care stropiti toata voliera, cotetul inclusiv boxele.In 15 minute ati terminat cu dezinfectarea cotetului.Intr-o jumatate de ora se usuca cotetul si porumbeii puteti sa lasati la locurile lor.Clorul o sa distruga toti microbii.O perioada buna nici musca Nu o sa puna piciorul in coteti .Tabletele de clor gasiti la Farmaciile Romvac 50 de tablete = 15 Ron.

Reteta NR.6

Tratarea porumbeiilor in caz de diareea acuta si cronica !

CEEA CE ESTE BUN PENTU OM,NATURAL CA E BUN SI PENTRU PORUMBEI !

In cazul diareii mancarea porumbeilor este numai si numai hrana dietetica pana la
vindecare si anume,orzoaica +orez nimic altceva.

Cea mai simpla metoda pentru vindecarea diareei este macrisul.Macrisul creste pe campurile noastre ,langa santuri,la marginea paduriilor etc,are o inaltime circa 50-60 cm,are culoarea maro cu o tulpina groasa,asa ca pentru taierea lor folosesc o foarfeca speciala cu care se taie si cetenul. Trei,patru bacati de macris cu tulpina cu tot se pune intr-o galeata de platic de 10-15 litrii pe care se toarna apa calda.Se pune capacul galetii si se lasa 24 ore asa.Dupa 24 de ore se toarna in adapatoarele porumbeiilor acest ceai timp de o saptamana.Este un procedeu eficace ,sanatos ,simplu si foate bun.Cei care Nu locuiesc la tara pot procura acest ceai din millefolium,farmacia cu plante medicale.Cei care locuiesc la tara,dupa ce au taiat macrisul,acesta se pune intr-un sac , iar sacul puneti in pod sau in camara.Nu inchideti gura sacului.Sacul se atarna de un cui etc.

O alta metoda este iodul.Procurati din farmacia veterinara o sticla cu iod si o pipeta.Puneti 6 picaturi de iod la 1 litru de apa timp de o saptamana.

O alta metoda este mierea.Dati la porumbei o lingura de supa, miere la 1/2 litru apa timp de o saptamana.Tot in aceasta Periaoda turnati peste orzoaica ulei de usturoi,amestecati bine, peste care se toarna iaurt sau sana.Administrati de dou ori iaurtul sau sana in aceasta saptamana.O cutie de sana sau iaurt la 5-10-15 Kg de orzoaica.

O alta metoda este carbunele.Procurati din farmacia umana pastile de carbune.Sfaramat aceste pastile pana obtineti foarte usor praf de carbune.Turnat peste orzoaica ulei de usturoi,peste care se pune 5 linguri de supe ,praf de carbune.Administrati o saptamana.

In cazuri foarte grave.Injectati toti pourumbeii cu linco-spectina 0,2 ml timp de o saptamana.3-4 Zile Nu sunt suficiente!


Reteta Nr.7

Vitamina C

Stimati colegi incepatori! Aceasta reteta este cadoul meu de Mos Nicolae !Aceasta reteta sa Nu uitati Nici odata ! De ce ? Vitamina C este Drogul Natural al Porumbeiilor.Cei care folosesc hidrocortizonul si alte substante interzise Nu au ce cauta printre Noi ! Acei colubofili omoara porumbeii cu propria lor mana .Vitamina C ESTE FOLOSIT IMPOTRIVA OBOSELII .Porumbeii sunt fiinte vii,nu sunt motoare cu ardere interna.La porumbeii de concurs dati o pastila in gura inainte de inbarcare! Combate oboseala,este cel mai puternic antioxidant,mareste rezistenta vaselor sanguine,are rolul de distrugere a toxinelor acumulate in organism,imiedica depunerea grasimiilor la nivelul ficatului.Se stie ca Trihomonasul este cancerul porumbeiilor.Trihomonasul in mediu acid moare,deci dati la porumbei lamaie si vitamina C.In ziua sosirii porumbeiilor de la concurs dati apa + lamaie.Cumparati un storcator de lamaie 2 lei din magazin.Stoarceti o lamaie sau doua in adapator.Combateti si oboseala si trihomonasul.Administrati vitamina C-lamaie la toti porumbeii: concurs, tineret si matca ! Vitamina C este folosita contra cancerului.Atentie ! Cei care consuma vitamina C + Coacaza neagra + prune uscata ,au sanse mici sa inbolnaveasca de Cancer.

Reteta Nr. 8 Otetul de mere cu miere

Otetul de Mere cu Miere are rolul de a mentine aciditatea mediului intern al organismului.Otetul de mere si mierea de albine asigura mentinerea starii generale de sanatate.Otetul de mere cu miere are capacitatea de a reface rezerva de minerale a corpului deoarece contine toate elementele din mar si miere.Actiunea otetului de mere cu miere are efecte: antitoxice,diuretice,calmante,antiseptice intestinale si renale.Este indicat in;stres,intoxicatii,oboseala cronica,dureri musculare,contra trichomonozei,accelerarea arderiilor de grasime.

La 1 litru otet de mere se adauga 5 dl miere (0,5 Kg) miere.Din aceasta solutie se administreaza la porumbei de 2 ori pe saptamana ,6 ml la 1 litru de apa.

Reteta Nr.9 Proteinele

Stimati colegi !Pana acum a fost cum a fost,dar acei columbofili care Nu invata aceasta reteta Nu o sa aiba rezultate niciodata la categoriile de Fond si Maraton ! Atentie ! Succesul unui porumbel de Fond si Maraton consta din 50% porumbel,50% crescator.
Proteinele sunt elementul cheie al dezvoltarii musculare,este componenta nr 1 in cresterea musculara.Avem nevoie de proteine pentru ca tesutul muscular sa refaca si sa creasca dupa antrenamente.Daca mancarea e saraca in proteine,poti sa antrenezi si campionii mondiali sa faci orice,succes Nu o sa ai Niciodata!
Ce trebuie sa facem dupa un concurs greu de Fond sau Maraton ?.Trebuie sa refacem tesutul muscular al porumbeiilor! Cum ? Cu proteine! Unii columbofili Nu au rabdare sa refaca tesutul muscular al prumbeiilor si dupa doua saptamani de la ultimul concurs arunca la zbor un porumbel nerefacut ! Rezultatul ! Pierderea porumbelului.Replica crescatorului! Porumbelul Nu a fost de Maraton,Nu este bun,vin cu fel de fel de justificari ca la fotbal sau hochei: este de vina crampoanele de la bocanci,nu este ascutit patinele,crosa este de vina.Prostii! In acest caz crescatorul este de vina ! Habar Nu are cum sa refaca porumbelul,de fapt acestia Nu sunt "crescatori" ci "Zburatori".Ca la fiecare sport si la colubofilie,sportivul dupa un efort mare,trebuie odihnit,protejat pana la refacerea muschiilor.Sunt sigur ca fara proteine Nu refaci porumbelul pentru concurs in 10 zile ! Ce avem de facut? In primul rand trebuie sa ne orientam la acele alimente care contin cea mai mare concentratie de proteine .

Cantitatiile sunt exprimate pentru 100 g

Denumire Proteine %

Mazare 22,4

Mazariche 23,8

Orez 8,1

Drojdie de bere 44

Lapte praf 34

Cascaval 25

In 23

Floarea soarelui 16

Rapita 19,6



Alimente care au cea mai mare energie CAL / Kg



Porumb 2510

Orez 2310

Mazare 1940

Lapte praf 2510

Foarea soarelui 2090

Canepa 3600

Rapita 3800

In 3420



Ei bine si acum ce facem? Desigur alcatuim o alimentatie care sa refaca cel mai rapid musculatura.

Mazare + orez + cascaval +in + floarea soarelui +canepa+rapita+ porumb ,peste care se toarna otet de mere cu miere,se amesteca bine peste care se adauga drojdie de bere simultan o zii cealalta zii lapte praf.

Unii o sa spuna:Domnule asta Nu este sanatos la cap ! Eu sa dau la porumbeii mei cascaval?Da domniilor sa dati la porumbeii de zbor cascaval .Cu ajutorul mixerului pe care deja l-ati cumparat sfaramati 200-300 gr cascaval.Invatati porumbeii sa manince cascaval !Cel mai usor puteti sa invatati iarna.Pina invata sa manince cascaval alceva Nu dati la ei.
Daca marele campion Koopman foloseste cascavalul de ce sa Nu foloseasca si "Mitica "al nostru !
Daca refaceti muschii porumbelului de zbor si aduceti in forma ,pierderiile dupa zbor o sa fie Nesemnificative !
Cum se obtine in termen de o luna 40 de pui de la aceleasi mascul,"Armasarul"nostru? In primul rand "Armasarul"separam intr-un loc spatios,singur izolat de ceilalti porumbei,unde sa se simte formidabil,cu mancare buna peste care se toarna Ulei din germeni de grau.Acesta este in mod natural bogat in vitaminele A,D,si E,contine vitaminele B1,B2,B3,B6,F,acizi grasi esentiali,proteine si minerale.Contine un nivel ridicat de vitamina E,de care El are mare nevoie ! Produsul puteti sa procurati de la magazinele Plafar.In comparatie cu porumbul care are 2510 Cal/Kg,uleiul din germenul de griu are o energie de Cal/Kg = cu 5960 !

Punem in pereche 20 de femele cu 20 de masculi.Am spus punem in pereche Nu la inperechiat ! Cum ? In asa fel incat sa Nu poate sa inperecheze,romaneste zis masculul sa Nu poate sa suie pe femela !Cum ? Foarte simplu.Coborim dimensiuniile boxei adica inaltimea boxei la 20-22 cm cu ajutorul unui placaj ,carton,cu ce vreti ,important ca sa separam inaltimea boxei la dimensiunea dorita !

Bravo ! Avem 20 de perechi unde masculul Nu poate sa faca nimic femelei ca si Eunucul ! Coboram la "Armasar" zilnic 4,5,6 femele consecutiv in fiecare zii pentru inperechere,dupa care se pune la locul lor langa masculul impotent ! Dupa ce femelele depun ouale,se scoate placajul,cartonul etc. si incepe clocitul oualelor de catre perechea Fericita.Simplu si Bun !

Reteta Nr 10 Reteta Marelui Campion Koopman.

Nu cred ca trebuie o prezentare speciala,domnul Koopman este unul din cei mai mari campion ai lumii.Domnul Koopman are o receta speciala.Acesta reteta este aplicata atunci cand porumbeii sunt indemnati la o supraalimentatie, la un plus de energie.Daca porubeii solicita o energie in plus mai buna reteta nu exista ,spune domnul Koopman.Acest amestec poarta denumirea de "Energie Bomba"si consta in sfaramatarea cu turmix la marimea unui bob de porumb a unei cantitati de 1 kg cascaval gresat(cu continut mare de grasime) si a unei cantitati de 1 kg seu de oaie.La acest amestec se adauga un plic de alune nesarat.Din aceasta mancare,mananca si acei porubei care sunt saturati de mancare si au gusa plina !
Nr.11 Programul de zbor Deer Bela
Duminica
Ziua sosirii

Apa+ceai de urzica+lamaie+glucoza+ miere+ electrolit

Mancarea-Dietetica (orzoaica,orez,sorg) +ulei de usturoi.Uleiul de usturoi se toarna peste mancarea dietetica si se amesteca bine.
Seara

apa+flagel stop

Mancarea-Dietetica + ulei de usturoi + drojdie de bere.Peste mancarea dietetica se toarna ulei de usturoi + drojdie de bere si se amesteca bine.
Luni
Dimineata

apa+ceai de urzica+otet de mere cu miere+flagel stop(ROMVAC)+electrolit

Mancarea- Dietetica+mazare+ulei de usturoi+drojdie de bere
Seara

apa+flagel stop+vitamina(polivitamina-ploivit-FARMAVET)

Mancarea-Dietetica+mazare+drojdie de bere
Marti
Dimineata

apa curata

Mancarea-Dietetica +mazare
Seara

Apa+Iod(6 picaturi la 1 litru de apa+ polivitamina (Farmavet)

Mancarea-Dietetica+mazare
Miercuri
Dimineata

Apa+ otet de mere cu miere

Mancarea -De concurs(Porumb,mazare,floarea soarelui)+ulei de usturoi+drojdie de bere
Seara

apa+iod+polivit

Mancarea -Concurs+ulei de usturoi+drojdie de bere
Joi
Dimineata

Apa+Gerevit+Complex B(Farmacia umana-Sirop ,6 Ron)+Polivit(Farmavet)+Otet de mere cu miere

Mancarea Concurs+ulei de usturoi)
Seara

Apa+Complex B(Farmacia umana-Sirop 6 Ron)+ Iod(6 picaturi la 1 litru de apa)+enrofloxacina(Ronvac)

Mancarea-Concurs+Sana sau Iaurt
Vineri
Dimineata

Apa+Polivit(Farmavet)

Mancarea-Concurs+Gerevit+Drojdie de bere
Seara

Apa+enrofloxacina

Mancarea-Concurs+Canepa dupa care 1/2 Kg Seu de oaie +1/2 Kg Cascaval gresat +1 plic de alune nesarat(Kaufland).
Sambata
Dimineata

Apa+ Vitamina C (Farmacia umana -sirop 7 Ron)

Mancarea-Orez+Ulei de usturoi
La inbarcare in cos (acasa)
0,2 Injectie lincospectina la fiecare in zona dorsala a

gatului

Nr 12 -Energia si rolul lipidelor.

Porumbeii in timpul concursurilor au nevoie de energie.In cazul concursurilor grele ,Fond si Maraton se consuma foarte multa energie ajungand chiar la consumarea depozitelor de grasime.La concursuri trebuie sa tinem cont ca ,Porumbeii sunt fiinte vii,Nu sunt prevazute cu motoare ,de aceea trebuie sa fim foarte atenti,ca acei porumbei care nu sunt refacuti complet sa nu angajam din nou la concurs ci sa asteptam pana cand acestia se refac.Lipidele constituie o importanta sursa energetica a porumbeilor.La arderea 1 gr.de lipide se degajeaza 9 Kcalorii.Dupa origine grasimiile se inpart in vegetale si animale.Grasimiile bogate in acizi grasi saturati sunt solide,cele bogate in acizi grasi nesaturati sunt lichide si se numesc uleiuri.Grasimiile indeplinesc un rol energetic in organism.Grasimiile contribuie la absorbtia viaminelor A,D,E,K si servesc ca sursa a acestor vitamine.Grasimiile se depoziteaza ca substanta de rezerva sub piele,in jurul unor organe.Cum putem sa refacem aceste depozite de grasime la porumbei? Sursele principale de grasime sunt:Floarea soarelui,Porumbul,Mazare,Cascaval,Ulei de usturoi,Alunele.

Atentie! Surplusul de grasime duce la dereglarea metabolismului,face sa sporeasca masa corpului,micsoreaza pofta de mancare,provoaca disfunctia ficatului,intestinelor,mareste coagulabilitatea sangelui.Iata de ce Nu este voie ca in timpul iernii sa alimentam porumbeii cu aceste



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 3
octaviannedelcu 18 September 2014  
multumim pentru informatii
Raportează
sorincotmeanu 31 December 2013  
foarte interesant, si bine de stiut
Raportează
ancutaadrian 21 August 2013  
bravo daca poti sa le respecti esti tare
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.